Cermin depan yang pecah agak berbahaya. Anda boleh memandu dengan sedikit lubang pada cermin depan anda asalkan ia tidak menghalang penglihatan anda, tetapi retakan besar boleh menjadi sangat berbahaya.

Bolehkah Saya Memandu Jika Cermin Depan Saya Retak?

Memandu dengan cermin pecah yang kecil biasanya tidak berbahaya, tetapi cermin depan yang rosak perlu dibaiki atau diganti secepat mungkin atas dua sebab:

Cermin depan yang telah rosak memberikan perlindungan yang kurang. Keretakan cermin depan mengurangkan keterlihatan. Cermin depan dibina dengan teliti untuk melindungi penumpang dan pemandu walaupun mereka pecah, retak atau pecah akibat daya yang kuat. Ia diperbuat daripada dua lapisan kaca berlamina. Jika satu lapisan kaca pecah, lamina dan lapisan dalam kaca menahan cermin depan bersama-sama, menghalang serpihan kaca daripada mencederakan penumpang kereta atau jatuh ke atas jalan.

Jangan pita cermin pecah atau retak. pita itu tidak akan dapat menahan cermin depan yang retak dan boleh menyebabkan cermin tersebut pecah sepenuhnya dan melukakan penumpang yang berada dalam kereta. Sebaliknya, cari pakar kaca kereta tempatan untuk membaiki atau menggantikan kaca itu secepat mungkin.

Tambahan pula, kaca yang retak boleh pecah! Ini akan mengakibatkan zarah kaca bertiup di muka pemandu dan penumpang. Cemin belakang yang pecah atau tingkap sisi yang pecah juga boleh mencederakan penumpang atau pemandu.

Ini bukan bermakna anda harus mengabaikan cermin depan yang retak. Malah retak kecil menunjukkan bahawa integriti struktur kaca telah rosak. Walaupun bukan ancaman langsung, jika keretakan itu ketara, hampir atau menyentuh tepi cermin depan, kaca mungkin perlu diganti dan memandu kereta tidak digalakkan.

Memandu dengan cermin depan retak juga harus dielakkan jika kaca yang rosak menghalang penglihatan pemandu. Kelembapan, serpihan, dan juga cecair pencuci cermin depan boleh bocor ke dalam lapisan sandwic kaca dari semasa ke semasa, menyebabkan perubahan warna dan mengurangkan keterlihatan.

Adakah Cermin Depan Yang Retak Boleh Pecah Semasa Memandu?

Apabila anda masuk ke dalam kereta anda dan pergi untuk memandu, pelbagai faktor boleh mengakibatkan cermin depan retak. Pendedahan kepada cahaya matahari langsung adalah salah satu faktor tersebut, seperti variasi suhu atau keadaan meteorologi.

Malah objek kecil atau serpihan asfalt yang dilemparkan oleh kenderaan lain mungkin memecahkan cermin depan jika ia mengenai tempat lemah di dalam kaca.

Kesan daripada benjolan boleh memberi tekanan pada cermin depan yang sudah pecah untuk setiap kali terjunan di jalan, setiap lubang dan setiap pusingan atau gerakan pantas. Apa yang bermula sebagai cip kecil yang hampir tidak dapat dikesan boleh tumbuh dengan cepat menjadi retakan besar atau sarang labah-labah kaca pecah yang mengalir di cermin depan anda. Lebih teruk lagi, cermin depan boleh pecah!

Apakah Yang Perlu Saya Lakukan Jika Cermin Depan Saya Retak Atau Pecah?

Keretakan pada cermin depan anda mungkin kelihatan tidak terlalu besar—malah mungkin sebesar satu sen. Akibatnya, anda mungkin terdorong untuk terus memandu seolah-olah tiada apa-apa yang salah. Memandu dengan cermin depan pecah atau pecah, sebaliknya, boleh berbahaya. Cermin depan anda lebih daripada sekadar tingkap kaca yang besar; ia merupakan bahagian penting dalam integriti struktur dan komponen keselamatan kereta anda.

Cermin depan yang pecah mesti diganti; retak besar atau yang terus berkembang hampir pasti memerlukan penggantian kaca sepenuhnya. Jika cermin depan anda telah rosak, hubungi kedai pembaikan kaca kereta yang bereputasi untuk menentukan penyelesaian terbaik untuk membawa anda kembali ke jalan raya.

Keputusan mekanik untuk membaiki atau menggantikan cermin depan juga dipengaruhi oleh kuantiti cip atau keretakan. Satu retakan pada cermin depan anda biasanya boleh dibaiki, tetapi jika perisai mempunyai tiga atau lebih retak, kaca itu terlalu rosak. Membaikinya hampir pasti tidak akan menghalang cermin depan daripada pecah lagi. Kos pembaikan cermin depan sering dilindungi di bawah polisi insurans anda, bergantung pada syarikat dan pelan insurans kereta anda.

Kami berharap artikel ini memberi informasi kepada anda. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi kami.