Terdapat beberapa faktor utama yang perlu dipertimbangkan semasa membeli kereta. Jenama, bajet, prestasi, gaya hidup. Walau bagaimanapun, sama ada keputusan pembelian anda dipengaruhi oleh kemampuan atau kepuasan murni, adalah penting untuk melindungi pelaburan utama ini daripada kerosakan! Untuk memastikan kenderaan anda bebas daripada sebarang jenis kerosakan seperti keretakan, calar dan penyok, kebanyakan orang akan memandu dengan berhati-hati, menjaga jarak yang selamat antara kereta dan peka dengan persekitaran mereka pada setiap masa.

Terdapat begitu banyak situasi yang tidak dapat diramalkan di mana kerosakan boleh berlaku atau cermin retak boleh berlaku. Serpihan dan keretakan cermin depan adalah antara yang paling teruk dan jika kerosakan ini tidak dibaiki dengan segera, kereta anda akan dianggap tidak layak jalan dan anda boleh menghadapi risiko menerima denda jika cip atau retak itu berada di hadapan anda semasa memandu. Di sini terdapat beberapa langkah mudah yang perlu anda ketahui jika cermin depan anda retak.

Jika cermin depan anda retak atau sumbing, berikut ialah pelan tindakan langkah demi langkah tentang perkara yang perlu dilakukan:

 1. Ambil Gambar

  Salah satu perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengambil gambar kerosakan yang baik! Bukan kerana anda perlu menyiarkan tragedi itu di media sosial, tetapi kerana ia akan digunakan sebagai bukti semasa memfailkan tuntutan insurans. Hanya sekeping kerikil atau serpihan kecil yang sesat diperlukan untuk memecahkan cermin depan anda atau mengikis tingkap anda. Mengambil gambar kerosakan dan persekitaran anda pada masa kejadian akan berguna jika syarikat insurans enggan membayar.

 2. Ambil Ukuran

  Periksa kerosakan dengan teliti. Jika retakan terbelah dalam pelbagai arah, cermin depan berkemungkinan besar perlu diganti sepenuhnya. Panjang retakan pada cermin depan atau kaca tingkap boleh membantu anda menentukan sama ada ia perlu dibaiki atau diganti. Retakan yang panjangnya kurang daripada 6 inci boleh diperbaiki. Jika lebih daripada 6 inci, penggantian cermin depan yang lengkap diperlukan. Itulah sebabnya penting untuk memeriksanya dengan segera. Langkah ini akan menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang.

 3. Hantar Tuntutan Insurans

  Ini hanya relevan jika anda mempunyai insurans kenderaan yang melindungi cermin depan dan/atau kerosakan tingkap. Insurans memberikan ketenangan fikiran dengan menampung bil besar yang mungkin timbul. Adalah lebih baik untuk mempunyai insurans daripada mencuba pembaikan murah yang boleh menyebabkan kerosakan tambahan dalam jangka panjang. Kebanyakan syarikat pembaikan dan penggantian kaca bekerja dengan pembawa insurans, menjadikan kerja anda lebih mudah. Hantarkan imej serta ukuran retakan supaya mereka boleh menilai kerosakan.

 4. Melibatkan Profesional

  Daripada pergi ke mekanik biasa, pergi ke pembekal yang pakar dalam pembaikan dan penggantian cermin depan atau kaca. Pakar boleh menyediakan perkhidmatan penuh, dengan pemahaman khusus tentang pembaikan kaca dan cermin depan. Tambahan pula, syarikat profesional hampir selalu dapat memberikan penyelesaian untuk menggantikan pewarnaan pada cermin depan yang rosak. Jika boleh, pilih bengkel membaiki cermin retak yang menawarkan perkihidmatan pembaikan dari pintu ke pintu untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya akibat pemanduan tambahan. Hantarkan gambar serta ukuran retakan supaya mereka dapat melihat tahap kerosakan.

Petua Tambahan

Syarikat insurans mungkin mengambil sedikit masa untuk mengatur penggantian atau pembaikan cermin depan anda. Jadi, apabila anda membawa kereta anda untuk dibaiki, ingatlah cadangan berikut:

 • Elakkan menggunakan pita jernih untuk menutup cip atau patah daripada pengumpulan kotoran. Pembaikan menjadi sukar apabila habuk terkumpul di dalam liang-liang kawasan yang rosak.
 • Elakkan daripada menggunakan penyahbeku, penyaman udara atau tempat letak kereta di bawah cahaya matahari langsung kerana perubahan suhu ini akan memberi tekanan pada cermin depan, menyebabkan keretakan mengembang.
 • Elakkan memandu jika keretakkan tersebut menghalang penglihatan anda. Pergi ke mana-mana pusat servis yang bereputasi dan pastikan ia diservis dengan segera, atau hubungi pembaikan mudah alih.
Brother Windscreen menawarkan pelbagai jenis perkidmatan membaiki cermin kereta. Jika anda mencari bengkel untuk memperbaiki cermin kereta anda, hubungi kami.